Annons:
Etiketthälsa-och-sjukdomar
Läst 7363 ggr
AnnaKarin
7/17/09, 5:45 PM

Felina blodgrupper

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Det kan inte finnas många upplevelser som är så uppskakande för en kattuppfödare som att se en kull kattungar tyna bort och dö de första 48 levnadstimmarna. Ändå har många uppfödare av fått uppleva detta tills man insåg att orsaken var att honan hade en annan blodtyp än sina kattungar och, oavsiktligt, tog livet av dem via mjölken.

Länk: Felina blodgrupper

På sidan länken leder till kan man läsa om katternas blodgrupper, vilka problem som kan uppstå när mamman har blgrp B och pappan A m.m.

Anna-Karin

”Klok blir man av erfarenheter – erfarenheter får man av dumheter”

Annons:
Silvestris
7/19/09, 2:36 AM
#1

På förekommen anledning vill jag bara påpeka att Dr. Addie är helt fel ute när det gäller att para honor som b-bärare med harnar som är b eller b-bärare. Kattungar med blodgrupp b efter en A-hona som bär på b löper ingen risk att drabbas av neonatal isoerytrolys! Detta enligt Dr. Urs Giger som är expert på kattens blodgrupper och som forskat en hel del kring dem tex. när det gäller blodtransfusion.

Det finns inte heller några belägg för att en A-hona som bär på b efter parning med en b-hane eller annan bärare bildar högre anti-b-titrar.

AnnaKarin
7/19/09, 3:21 AM
#2

Det där med A och B är en djungel. Jag har parat 2 olika B honor med A hanar (3 ggr var dessutom) utan problem. Det var precis då när vi började att testa. Jag fick helt andra rekommendationer av Tiirri Niini då än vad man får nu.

Anna-Karin

”Klok blir man av erfarenheter – erfarenheter får man av dumheter”

Silvestris
7/19/09, 3:53 AM
#3

Javisst, det är väl tyvärr så att det finns en hel del vi inte vet om denna problematik. Varför bildar vissa b-honor inga (eller bara väldigt lite) antikroppar mot A? Det vore ju bra att veta… det vore även bra att veta om man kan lita på att titerhalten är konstant eller vad som påverkar eventuella svängningar…

Upp till toppen
Annons: