Annons:
Etikettutställning
Läst 7752 ggr
Yoda
7/27/09, 1:50 PM

Nybörjarguide till Fifé-utställning!

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

En dag på utställning kan vara hektiskt, förvirrande och nervpirrande, men garanterat jättekul! Här följer en beskrivning som förhoppningsvis kan bena ut hur det går till under en dag på utställning!

Regler

Har man aldrig varit på utställning tidigare kan det till synes vara lite krångligt och rörigt. Jag ska här försöka förklara lite översiktigt vad man bör tänka på.
Det finns vissa regler och krav som du måste följa, både vid anmälan och på utställningen

• Katt ägd av medlem i SVERAK-klubb ska ha SVERAK-stamtavla.
• Raskatt ska vara stambokförd (ha stamtavla) och måste vara minst tre månader gammal.
• Samtliga utställningskatter över tio månader ska vara ID-märkta.
• För vit katt (EMS-kod w) ska hörselintyg kunna uppvisas.
• Okastrerade hankatter över tio månader ska ha intyg om normal testikelstatus.
• Kastrerade katter över tio månader ska ha intyg om kastrering.
• Klorna ska vara klippta, både på fram- och baktassar.
• Katten ska vara vaccinerad mot kattpest och kattsnuva samt har erhållit erforderliga revaccinationer senast 15 dagar före utställningen.

Det är även förbjudet att ta med en katt som:

• katten har kattungar som inte är tolv veckor gamla
• är parad/dräktig
Förtydligande: har honkatten löpt nyligen och varit tillsammans med fertil      hane under tiden utgår man från att hon är parad och dräktig
• är döv
• är sjuk eller kommer från hem som är infekterat av smittsam sjukdom. Öronskabb betraktas som sjukdom.
• har kuperad svans eller kuperade öron

Anmälan

För att få anmäla din katt till utställning måste du vara med i en Sverak-ansluten klubb. Du hittar olika klubbar på Sveraks hemsida. Det är även till din klubb du ska skicka din anmälningsblankett till utställningen.
Anmälningsblankett hittas lättastepå Sveraks hemsida under "blanketter". Katterna tävlar i olika klasser beroende på hur många cert de fått. Vilken klass din katt ska tävla i finner du på anmälningsblanketten. Devons tävlar i olika grupper, beroende på vilken färg de är. Du hittar en jättebra färg- och gruppindelning på Rexringens hemsida.

Tänk på att många utställningar snabbt blir fulla och det gäller att vara ute i god tid! Många betalar in på första dagen och det är inte ovanligt att utställningarna blir fulla inom några dagar. Det gäller alltså att planera och vara ute i god tid! Information om vilket banknummer och vilken dag inbetalningen tidigast får vara inne står på inbjudan.

Ca två veckor innan utställningen får du en bekräftelse på att din katt kommit med på utställning. Där står även ofta lite info vilka tider som gäller under helgen och ibland också en karta så du hittar dig. Du ska kontrollera att alla uppgifter på bekräftelsen stämmer. Glöm sedan inte att ta med dig bekräftelsen till utställningen!

Förberedelser:

Hur man förbereder sin katt är väldigt olika. Det är dock en skönhetstävling och katten ska givetvis vara ren, kloklippt och vid god hälsa. Många rekommenderar att man inte badar sin katt allt för nära inpå utställningen då pälsen gärna blir lite för "fluffig". Eftersom det finns många olika pälskvaliteér så är det bra om man kan prova sig fram vad som passar just din katt. Ett riktmärke kan vara att bada 4-6 dagar innan.

Till utställningen ska du även ha ett burskynke. Det finns att köpa, men har du en symaskin är det inte speciellt svårt att snabbt fixa ett eget. Här är det fritt fram för din kreativitet! Bra beskrivningar finner du bland annat på Rex Ringens hemsida, men prova även att googla på "sy burskynke" så kommer många bra förklaringar! Som underlag i buren kan man använda en filt eller liknande om man inte vill sy eget. Ta gärna med något till katten att ligga i, en puff eller något som luktar hemma. En mat- och vattenskål samt lite av kattens mat är bra att ha med. Katten behöver även en toalåda och det finns speciella sådana på djuraffärerna som passar bra i utställningsburen. Ta även med lite sand om det inte erbjuds på utställningen.

Ta gärna med en fällbar stol till dig själv, då dagarna kan bli ganska långa. En liten matsäck och en bok kan vara trevligt.

På utställningen:

Vilken tid du behöver vara på plats står på inbjudan. När du kommer till utställningen ska katten genomgå en veterinärcheck innan den får komma in. Här ska du även visa vaccinationskorten och stamtavlan. Ibland görs stickprov för att kolla så katten är id-märkt. Veterinären kollar så katten ser allmänt frisk ut, kollar mun, öron, ögon och lyssnar ibland på hjärtat. Efter detta ska du checka in katten. Det brukar finnas en bord märkt med incheckning. Här visar du bekräftelsen och får sedan ett papper med kattens nummer. Om du inte får katalogen av klubben kan det vara ett bra tips att köpa den för att lättare hålla kolla på hur många katter som ska upp före din katt.
Vissa utställningar har redan förbestämd burplacering och då är det bara att leta upp sitt nummer på buren. Annars brukar det vara att bara ta en bur, men inom vissa rader. Fråga vid incheckningen så det blir rätt!
Vid buren är det bara att packa upp burskynket och börja pyssla på! Glöm då inte att sätta in katten i buren! (vilket faktiskt undertecknad lyckats med).

Devons bedöms ofta ganska sent på dagen och det kan dröja fram till 11-12 innan det är din tur. Varje domarbord har en skylt med vilka katter denne dömer. Ofta står det vilken ras och vilket nummer som är uppe just för stunden och det kan vara bra att hålla lite koll på när det är dags för Devons att bli bedömda. Om det är första gången du är på utställning kan det kännas bra att på plats fråga någon erfaren utställare om hjälp, speciellt när katten ska upp. Om man är väldigt nervös kan det smitta av sig på katten och den kan också bli nervös. När kattens nummer kommer upp tar du fram katten till domaren och ställer den på bordet. Hur en domare dömer är nog lika olika som det finns domare. Vissa tar mycket i katten och då är det bara att stå på sidan. Andra kanske skriver mer och låter katten stå själv på bordet. Då kan det vara bra att stå beredd, för katterna är ibland ganska ivriga att hoppa av bordet.

Om det finns tre eller fler katter i samma färggrupp kan domaren ta ut BIV - Best i Variant. Efter bedömning kan du fråga någon av de andra utställarna eller assistenten om katten ska tillbaka till BIV. Vissa domare säger redan vid bedömning om katten ska komma upp till nominering eller inte, andra vill ha upp alla katter för en till koll. Fråga assistenten så du inte missar något!
Om din katt inte blir nominerad är det bara att luta sig tillbaka och ta det lugnt. Blir det katt nominerad ska den upp till panelen, där man tävlar om Best in show. Ofta säger man i högtalarna när det är dags för panelen och då ska du bära upp din katt till den bur bakom domarna som har kattens nummer. Sedan är det även där bara att luta sig tillbaka och hålla tummarna!

En dag på utställning kan vara hektiskt, förvirrande och nervpirrande, men garanterat jättekul! Man träffar många trevliga människor och får se på massa fina katter.

En liten sammanfattning och checklista:

• Vaccinationskort och Stamtavla med intyg om id-märkning
• Bekräftelsen
• Burskynke, tak och bottenunderlag
• Mat- och vattenskålar, samt mat till katten
• Klosax för en eventuell sista finish
• Tops eller bomullspads för att göra rent kattens öron innan bedömning

Kom även ihåg att alla katter inte gillar utställning och detta måste vi respektera. Hur katten reagerar går inte att förutspå och det kan hända mycket när hormoner spelar in. Om katten efter några försök helt enkelt säger nej är det bara att låta den slippa.

Lycka till och hoppas att ni blir lika bitna i utställning som mig!

Källor: Sverak och Nordiska Rexringen

Guiden går även att hitta på PDF.

Nemesis blir bedömd av domarelev.

___________________________________________

S*Oblivion's Devon Rex
>>Söker fodervärdar i Skellefteå-området!<<

Annons:
Kattjazz
7/27/09, 4:41 PM
#1

Jätte bra artikel och nyttig för en nybörjare!!Glad

//Katt

sajtvärd på Devon rex ifokus

[Tiddlywinks]
7/28/09, 4:54 PM
#2

ett bra tips är ju att ta med endast kopior på stamtavla och vaccinationer så slipper man oroa sig över att original kommer bort :) Dock godkänns inte kopior alltid i andra länder.

[Emma--]
4/27/13, 7:29 PM
#3

Bra artikel :)

Upp till toppen
Annons: