Annons:
Etikettskötsel
Läst 10497 ggr
[Emma--]
4/23/13, 8:54 AM

Kontrollerad utevistelse för katt

När vi skaffar katt står vi alla inför ett val. Ska katten få vara ute eller inne? Ofta bor man kanske inte lämpligt till för att katten ska gå fritt. Men det finns fler alternativ, nämligen kontrollerad utevistelse.

Man kan näta in sin balkong, delar av sin trädgård eller kanske har man en altan man kan tänka sig näta in helt eller delvis.
Sätt sedan t.ex ut en klätterställning eller hylla som blir en utmärkt utkiksplats.
Och beroende vilket alternativ du väljer så finns det mycket annat man kan fixa till sin uteplats för att ge katterna en stimulerande miljö. Låt fantasin flöda!

Har man inte den möjligheten kan man vänja sin katt vid koppelpromenader, något som kan vara roligt för både dig och katten. 
Börja att vänja katten lite inomhus innan ni prövar att gå ut, och tänk sedan på att det t.ex kan finnas andra katter och hundar som kan springa fram så det gäller att hålla lite koll.

Ett tips kan också vara att inte låta katten få gå ut själv genom dörren då vissa katter sedan kan börja mjaua vid dörren för att dom vill ut mer. 

Lite tips och trix kan man hitta på kattstatus hemsida med många bilder och ideér om hur en kattgård kan se ut, men även bilder på balkonger.

Annons:
Katthemsmatten
4/23/13, 3:41 PM
#1

Kloka råd i den här tråden, antingen man har raskatt eller huskatt. Med tanke på hur katter behandlas av en del människor skulle jag aldrig våga låta mina få vara ute på egen tass. Balkongen uppskattas av dem!

Medarbetare Hittekatter iFokus

[Emma--]
4/23/13, 4:19 PM
#2

Samma här, och mina katter uppskattar också balkongen. 🙂 Dom är inte lika imponerade av koppelpromenader, speciellt inte Sheri som ändå bara vill ligga ner och sola.

Nerdysiamese
4/24/13, 2:57 AM
#3

brukar gå med mina i sele på sommaren och våren, den ena har precis haft sin första utevistelse i vårsolen och det var lite skakigt men gick över förväntan då han är jordens största fegis =P

den andra gillar att vara ute men sitter då gärna i en väska eller på axeln, inte så superförtjust i att gå runt på marken, framförallt myror är hur läskigt som helst ju!

Medarbetare på Datorspel I Fokus

[Emma--]
4/24/13, 7:37 AM
#4

#3 är det som med mina katter att dom varje vår måste vänja sig och att allt är läskigt i början?😛

Nerdysiamese
4/24/13, 1:58 PM
#5

nja, den ena, helt enkelt gillar inte att gå ute på marken, det är som när hon gör smitnings försök så blir hon jätte ledsen och börjar gråta för att jag var dum nog att låta henne gå på marken, trots att det var hon som smet…

den andra är så liten så han har aldrig varit ute förut, det här är hans första vår.

jag hade en annan katt innan som tyvär inte blev så gammal, bara åtta månader, men hon sprang runt på marken och sprang gärna fram till folk för att prata, det var hur gulligt som helst! ^___^

Medarbetare på Datorspel I Fokus

[Emma--]
4/24/13, 2:00 PM
#6

haha okej. 

Men han kanske kommer tycka om det senare då 🙂

Annons:
Lavine
4/24/13, 7:57 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#7

Båda mina (eller alla tre, jag har en huskatt också) gillar att vara ute. Men medan min äldre devon rex är en riktig clown i sele, trillar och tippar omkull, så är den yngre en naturbegåvning på att gå i koppel. I fjol sommar försökte jag verkligen tålmodigt vänta ut den äldre katten, men det blir till slut så att hon mest bara sitter stilla och så HOPP skuttar hon iväg nånstans, inser att hon har sele och trillar omkull igen, hehe. Så vi kan vara ute ganska länge och bara komma några få meter.

Lilltjejen kan jag däremot gå på promenad med. Hon följer gärna med om hunden är med också. I fjol på landet gick hon med så bestämda steg åt ett visst håll, och rätt vad det var gick vi rätt på en harpalt! Hon såg den aldrig, vilket nog var lika bra. Men jag var rätt mallig över att ha en spårkatt. 😉

parisi
4/25/13, 1:08 PM
#8

Håller på och tränar med sele inne just nu på min sphynx. Han bryr sig inte om att han har det på sig alls :). När det blir varmare ska jag köpa ett ordentligt säkert sele och se vad han tycker om att vara ute. Kan nu rekommendera något bra sele? Har läst att Puppia ska vara det bästa. Har ni erfarenhet av det? Har en sån smal hane så vet inte riktigt om deras minsta skulle funka.

Sen ska lilla devonen få testa att gå ut hon med. Men jag vet inte riktigt om det finns något säkert sele till en sån liten, hon är bara 15 veckor.

[Emma--]
4/25/13, 4:55 PM
#9

Har tyvärr inte testat den selen, men den ser ju ut att vara bra. 
Men det kan ju säkert variera en del vilken katt man har.

Jag använder fortfarande selen som finns på bild här ovan. Sökte runt lite och den påminner om den här modellen.

Sökte runt lite till för att hitta bild på en annan modell vi prövat som katterna tog sig ur på någon sekund. Hittade en tråd på katter ifokus och det är selen till höger, eller åtminstone en väldigt liknande modell.

parisi
4/25/13, 7:44 PM
#10

Ska kika på den du länkade. Är så rädd att han ska glida ur selen. Kanske får ta mig till en djuraffär och testa lite olika modeller :)

Upp till toppen
Annons: