Annons:
Etiketthälsa-och-sjukdomar
Läst 25649 ggr
Silvestris
2013-06-20 23:50

Malassezia hos devon rex

Här får du veta mer om överväxt av Malassezia hos devon rex och sphynx.

Malassezia är ett släkte jästsvampar som ingår i de flesta däggdjurs normala hudflora. Där lever de på fettavlagringar och ställer sällan till med problem. Hos devon rex och sphynx förekommer dock en predisposition för överväxt av Malassezia och jag tror att de flesta av oss som har träffat många devons har stött på Malassezia utan att kanske har varit medvetna om vad det handlar om. Det där mörkbruna smutset i tassarna, på klofalsarna och i armhålorna som gärna luktar lite potatis… det kan vara Malassezia. För att reda på mer om detta kontaktade jag veterinär Susanne Åhman som har forskat om just Malassezia hos katt. Hon har studerat förekomsten av Malassezia hos cornish rex, devon rex, sphynx och hos huskatter.

Intervju med Susanne Åhman, 2010

Susanne är veterinär med svensk och internationell specialistkompetens i dermatologi (dvs. hudens, örats och klornas sjukdomar). Hon arbetar sedan 2006 på DjurAkuten i Stockholm där en specialistmottagning för katter och hundar med hudproblem finns. Susanne har även skrivit en bok - "Hundens hud" - som riktar sig till hundägare vars hundar har klåda, allergier och andra pälsproblem. En motsvarande bok - "Kattens hud" - planeras. Privat bor Susanne med familj och tre barn (och ett antal husdjur…) i en mindre stad söder om Stockholm.

1. Ungefär hur vanligt (upplever du) är överväxt av Malassezia hos devon rex?

Mycket vanligt, uppskattningsvis ca 80%. Notera att de flesta devon rex inte har nämnvärda problem med sin jästsvampsöverväxt.

2. Är det många av dina devon rex-patienter som specifikt söker hjälp för Malassezia?

Fåtal katter per år bara. Däremot träffar jag ett antal allergiska devon rex vars allergi gör att jästsvampen förvärras ytterligare.

3. Skulle du säga att de flesta devons med överväxt av Malassezia har det pga. någon bakomliggande sjukdom? Om ja, vilka sjukdomar kan det handla om?

Devon rex har en rasspecifik benägenhet för överväxt vilket sannolikt är genetiskt betingat (en genstudie är på gång i England), dvs. det är rastillhörigheten som sådan och inte någon sjukdom som gör att de bär betydligt mer jästsvamp än en vanlig huskatt. Allergi kan predisponera för överväxt av Malassezia hos vilken katt som helst och allergiska devons har därför sannolikt ytterligare ökad risk för överväxt. Hos allergiska individer är jästsvampsöverväxten ofta associerad med klåda och behandling av jästsvampen kan ibland minska klåda (trots att man alltså inte egentligen behandlat allergin - observera dock att jästsvampdödande medel samtidigt också har en viss klådstillande effekt). Hos hund har man visat att allergiska djur med jästsvampsöverväxt ofta är allergiska även mot sina egna jästsvampar. Huruvida samma fenomen inträffar på devon rex vet man inte, men jag har misstankar om detta och förhoppningsvis kommer kanske en studie på just detta i framtiden.

4. Tror du att Malassezia-problematiken kan handla om en ärftlig immundefekt hos devon rex?

Ärftlig och genetisk bakgrund till riklig jästsvampförekomst på devon rex (och sphynx) är mycket trolig. Jag är inte så förtjust i ordvalet "immundefekt" eftersom det påskiner att djuren skulle ha dåliga immunförsvar på något sätt och de har alltså inte något allmänt sett försvagat immunförsvar utan har samma motståndskraft mot alla vanliga typer av infektioner. Jästsvampen Malassezia tillhör ju den s.k. normalfloran, dvs. den ska finnas i ett lågt antal på oss alla - devon rex har bara en mycket högre mängd än andra katter.

5. Kan det finnas ett samband mellan pälslöshet och Malassezia-överväxt hos devon rex (som ju kan vara nästan nakna iaf. på vissa ställen av kroppen) och sphynx?

Sannolikt inte. Cornish rex - som ju har en liknande rexmutation och päls (fast kanske lite rikligare) har inte någon ökad benägenhet för stor mängd jästsvamp. Troligare kan vara ett samband mellan en fet och oljig hud och jästsvamp, men här vet vi inte vad som är hönan respektive ägget.

6. Bör vi uppfödare ta hänsyn till Malassezia-överväxt när vi väljer avelsdjur? I sådana fall hur?

Man bör självklart alltid sträva efter att välja i alla avseenden helt friska avelsdjur - men - i verkligheten har vi en balans mellan exteriör, mentalitet, sjukdomar i rasen, varav Malassezia-förekomst - i min mening - inte är ett för den i övrigt friska katten något speciellt besvärligt problem. Det är mycket viktigare tycker jag att t.ex. inte låta allergiska katter gå i avel - ett problem som jag dessvärre ser som allt vanligare hos devon rex liksom många andra raser. Allergi är en livslång sjukdom som är till stor del ärftlig och som kan vara mycket besvärlig för både ägare och katt.

7. Sist men inte minst. Vilka är de tydligaste symptomen vi kattägare kan se på överväxt av Malassezia?

En i övrigt frisk devon rex med jästsvampöverväxt har ofta ett brun-svart smetigt sekret i klofalsar samt samma brunsvarta sekret mellan tår och trampdynor. Ofta har katterna samma brunaktiga feta sekret i armhålor, på mage och ljumskar samt under svansroten och runt stjärten. De kliar sig inte bara på grund av jästsvampen utan är själva helt obekymrade. En katt som kliar sig har något annat problem förutom Malassezia, men kan alltså (se ovan) trots detta ibland bli bättre i klådan av att behandla jästsvampen.

Diagnos

Jaha, så vad gör du om du tror att din katt har överväxt av Malassezia? Om katten är obesvärad behöver du inte göra någonting. Det är oftast inte mer än ett estetiskt problem (som kan tvättas bort om du ställer ut katten). Tänker du avla på katten kan det vara bra att veta om katten har en överväxt eller inte för på sikt bör vi nog försöka minska förekomsten av Malassezia hos våra katter. Det man gör för att diagnostisera överväxt av Malassezia är ett enkelt skrapprov hos veterinären. Det gör inte ont på katten. Veterinären skrapar lite med en skalpell på huden på några olika ställen på kroppen. Avlagringarna analyseras sedan under mikroskop. Är katten besvärad av klåda bör den undersökas för eventuellt bakomliggande sjukdomar t.ex. för allergier.

Behandling

Om veterinären bedömer att katten behöver behandlas för sin Malassezia finns några olika alternativ. Om endast lokal behandling behövs kan man använda MalAcetic våtservetter. Det är våtservetter preparerade med borsyra och ättiksyra som är effektiva mot Malassezia. Om katten har flera problemområden på kroppen och är rimligt lätt att bada kan man använda schampot Malaseb som bl.a. innehåller mikonazolnitrat med verkan mot Malassezia.

Om katten är allvarlig drabbad kan oral medicinering med Itrafungol vara aktuell och det finns olika behandlingsmetoder men det kan handla om att ge medicin under sammanlagt 21 dagar uppdelat i 3 perioder med en veckas "vila" mellan behandlingarna. Itrafungol kan inte användas på dräktiga eller digivande katter.

Sammanfattning

Överväxt av Malassezia är vanligt förekommande hos våra devons, men det orsakar sällan problem för katterna. När problem uppstår finns det så gott som alltid något bakomliggande problem och katten bör utredas noggrannare. Katter som har uppenbara problem av sin Malassezia-överväxt bör inte användas i avel men vi kan inte utesluta alla katter med överväxt ur avel. Misstänker vi att våra avelsdjur har överväxt av Malassezia bör vi bekräfta det genom att ta skrapprover hos en veterinär. Om möjligt bör drabbade katter paras med katter utan överväxt, som allra minst med "mildare" överväxt.

Fotograf : Susanne Åhman

Annons:
[Emma--]
2013-06-21 09:14
#1

Tack för en intressant artikel! 🙂

Yoda
2013-06-22 09:42
#2

Tack för en bra artikel! Den ska jag dela vidare, för jag upplever att många har skygglapparna på när det gäller detta.

___________________________________________

S*Oblivion's Devon Rex
>>Söker fodervärdar i Skellefteå-området!<<

Vixxen
2013-06-26 15:22
#3

Intressant läsning!

Jina
2013-06-27 01:40
#4

Ska ta och läsa en bättre tid på dygnet. Lunas svamp blommade upp i våras efter att ha varit väldigt lågmäld i många år.

[Emma--]
2013-07-11 13:43
#5

Relativt säker att min ena katt har detta i perioder men hon har aldrig varit besvärad av det så vi har aldrig åkt för att kolla. 

Nu däremot har det ökat betydligt så funderar på att kolla upp det. Vi ska ändå till veterinären för att vaccinera damerna så då är det ju lika bra dom får ta ett prov.

iKris72
2013-08-10 17:01
#6

Det finns något som heter silversalva som ska funka mot svamp hos människor och djur, någon som testat?

ikrisblog.wordpress.com

Annons:
Upp till toppen
Annons: