Annons:
Etikettutställning
Läst 5259 ggr
hajcharlott
2013-11-05 16:47

Att ställa ut Devon rex

Du vet ju att din katt är vackrast i världen, men kanske vill du möta likasinnade eller börja med avel? Då kan det vara lämpligt att du ställer ut din katt.

Förberedelser

Det första du ska göra när du börjar fundera på att ställa ut din katt är att gå med i en kattklubb. Detta eftersom du alltid anmäler katten till utställningen via din klubbs utställningssekreterare. En praktisk grej att tänka på vid valet av klubb är om utställningssekreteraren tar emot anmälningarna via e-post, sedan du skickat in en fullmakt. Om du inte har tillgång till en skrivare kan det nämligen bli onödigt krångligt för dig att skicka anmälningarna via brev varje gång du vill ställa ut.

De flesta i Sverige ställer ut sina katter på utställningar hos klubbar som är anslutna till SVERAK (Sveriges Kattklubbars Riksförbund) som verkar inom FIFe (Fèdération

Internationale Feline). FIFe bestämmer rasstandarden vilket betyder att du kan ta med din katt på FIFe-utställningar över hela världen och ändå få ”samma” bedömning och du kommer även att träffa domare från hela världen på utställningen. (Observera att denna artikel gäller för FIFe-utställningar – vill du ställa ut inom ett annat förbund får du studera vad som gäller för dem eftersom både rasstandard och regler kan skilja sig åt.)

I Sverige använder du alltid blanketten ”Anmälan till utställning” som finns på SVERAKs hemsida. Det är krångligast första gången – sedan kan du bara byta ut Klubb/ort, utställningsdatum samt datum (och klass när katten börjar ha tagit titlar). Du kan alltid be utställningssekreteraren i din klubb om hjälp att fylla i blanketten. Färggruppen (”Grupp”) är oftast det som är krångligast för en Devon-ägare eftersom våra katter kan ha många olika färger. Resten av informationen hittar du i kattens stamtavla.

Information om aktuella utställningar hittar du på SVERAKs hemsida, samt på FIFes. Den sista är praktisk när du ska ställa ut internationellt, vilket sker redan i klass 7 och 8 – då kan du pricka i vilka länder du är intresserad av att ställa i och lätt se vilka utställningar som finns i närheten.

På anordnande kattklubbs hemsida återfinns en utställningsinbjudan. Läs den noga och följ instruktionerna eftersom det ibland kan skilja sig åt vilka uppgifter klubben ex. vill ha på inbetalningen av utställningsavgiften. Vilket datum du har betalat avgiften är viktigt eftersom om utställningen blir full så är den ditt ”könummer”, men betala aldrig innan första datumet. Förr blev utställningarna ofta fulla tidigt, så vänta inte för länge med din anmälan. Bekräftelse på att ni har kommit med skickas ut några veckor innan utställningen går av stapeln, ibland så nära inpå som två veckor. Dröjer det länge kan du kika på klubbens hemsida och se om de redan skickat ut bekräftelserna. Har du ännu inte fått någon bekräftelse kan det vara läge att kontakta klubben.

På SVERAKs hemsida kan du läsa mer noggrant vad som gäller, men på alla inbjudningar brukar det stå att du ska ha med:

kattens stamtavla

hörselintyg för vita katter

testikelstatus för fertila hanar

vaccinationsintyg

samt att klorna ska vara klippta på både fram- och baktassar.

Observera att vid veterinärmedicinska ingrepp och vaccinering gäller karens för utställning på 15 dagar om inte veterinär ordinerar längre karenstid. För chip-märkning och blodprovstagning är karensen fem dagar. Det finns dessutom olika lång karenstid för olika mediciner. Hela karenslistan finns på SVERAKs hemsida.

Lugnande preparat som Zylkène och Feliway är tillåtet, liksom suprelorin-chip. Det finns dock en massa naturläkemedel som inte är tillåtna, som ex. vaniljextrakt. Vanilj har främst använts för att maskera hondofter för fertila hanar.

En kattutställning är en skönhetstävling, inget annat.

Alla katter är olika individer. En del behöver aldrig badas inför utställning medan andra kräver en dusch med schampo och balsam för att se fräsch ut. Generellt ska vita katter vara ordentligt vita så köp ett schampo för vita katter om din katt ser gul ut. Eventuella kala fläckar kommer tyvärr att dra ner bedömningen, så håll efter eventuell fettsvans och svarthaka. Åsikten om det är ok med tofsar på öronen skiljer sig åt mellan domare. En Devon rex ska ha lite rundade öron. Har din katt mörka öron och stora tofsar kan det löna sig att trimma dem så att formen tydligt syns. Inne i örat ska du plocka bort de lite grövre håren för du vill ju att din katts öron ska se så stora ut som möjligt! Ryck, raka med ex. en ögonbrynskniv eller klipp.

En tunnare päls, ja nästan naket, är ok så länge katten går i klass 12 och 11 (d.v.s. är under tio månader). Ju högre upp du kommer i klasserna, desto viktigare blir det att katten har päls. En Devon rex ska ha en tydlig rexning, vågor. Det kan skilja sig lite åt hur du bäst får fram dessa. En gummikarda med piggar är bra att ha samt silkesdroppar eller något liknande. Här är det bäst att testa sig fram innan utställning, så du vet hur du bäst ska få till rexningen på just din katt. Har din Devon lite längre päls är det viktigt att preparera pälsen så att den inte är nytvättad och flygig på utställningsdagen. Jag har hört domare som skällt ut ägarna för att de inte preparerat katten innan bedömning. Var försiktig med talk.

På utställningen

Innan din katt släpps in på utställningen kommer en funktionär att kontrollera att katterna har sina vaccinationer i ordning och en veterinär kontrollerar dem så att inga uppenbart sjuka katter släpps in. Beter sig katten nervöst eller aggressivt redan vid veterinärkollen kan det tyda på att den även kommer att vara stressad vid bedömningen. En utställning är en enorm stress för katter med alla lukter och allt folk. Det är långt ifrån alla katter som klarar av att ställas ut, men ju tidigare du börjar ställa ut, desto bättre är chanserna för att katten ska vänja sig vid detta. Viktigt att tänka på är att om två assistenter ej lyckas ta katten ur dess bur, får den inte tävla och om en katt är aggressiv på tre utställningar, är det upp till det nationella förbundet/klubben att avgöra om katten ska avstängas från all framtida tävlan. En fertil katt kan få en ny chans efter kastration. Oftast är det bättre att själv ”dra katten” från tävlan för att undvika att den får en varning.

Ganska typiskt är att veterinärincheckningen är mellan 7.00 och 8.30 på morgonen. Ställer du både lördag och söndag, räcker det med att veterinären tittar på katten på lördagen. Efter att veterinären har kontrollerat katten är det dags att checka in. Då får du veta vilket nummer katten har för dagen. Sedan är det bara att leta reda på din bur.

SVERAK:s burar är 60 cm höga, kortsidorna är 60 cm breda och långsidan 75 cm (alternativt 150 cm om du har beställt en dubbelbur). Innan utställningen kan du antingen sy ett eget burskynke (tänk på att det även ska finnas tak och golv) eller försöka låna ett av en bekant. Ibland har den anordnande klubben en tävling med ett tema där de belönar finast burklädsel. Det viktigaste är dock att klädseln går att tvätta i 60 grader – detta för att döda olika smittor – och att färgen framhäver din katt på bästa vis. Är katten lite pryd kan du hänga upp ett litet skynke framför toalådan, men det är mer efter tycke och smak. Vidare behöver katten en puff eller filt att ligga i och mat- och vattenskålar. För att lugna katten kan några puffar Feliway i buren hjälpa. Tänk på att vänta en stund efter sprayandet innan du sätter in katten.

Det blir allt vanligare att utställare har egna utställningsburar med sig, men kontrollera innan anmälan att det är ok att du tar med egen bur.

För att hänga upp burskynket kan du använda knytband, klämmor, gardinspiraler, krokar… Försök att välja något som katten inte drar ner så lätt, men som ändå är lätt att komma åt att sätta upp. Det är svårare än man tror att knyta band inne i en utställningsbur!

En trevlig detalj, som många glömmer, är att sätta en skylt på buren där besökare tydligt kan se vilken ras det rör sig om, samt kanske namnet på katten och lite intressant information. Många besökare köper nämligen inte katalogen och det är inte alltid du är i närheten och kan berätta om din katt. Du märker själv hur avslappnad katten är, men vill du låta andra klappa den så se till att ha alcogel eller något liknande till hands för att förhindra smittor.

Det kan vara lätt att glömma bort sig själv inför en utställning, men ta gärna med en stol och kanske lite fika, även om det oftast finnas att köpa både fika och mat på plats. Det blir nämligen en hel del väntan eftersom katten inte får lämna utställningen – oavsett hur det går för den - innan utställningen officiellt stängs, vilket kan vara runt 19.00 på en lördag och lite tidigare på en söndag. Behöver katten lämna utställningen i förtid krävs tillstånd från arrangören.

Bedömningen

När katten är i buren är det dags att leta reda på dagens domare, var den sitter och var i ordningen din katt kommer. Oftast kan assistenterna hjälpa dig. Devons har tyvärr en tendens att bli bedömda sent på dagen eftersom domaren kanske har en hög bengaler och britter att bedöma innan. Oftast får du själv hålla koll på när det är din katts tur och det kan bli mycket springande mellan domaren och buren under en dag.

Vissa utställningar är assistentburna. Det innebär att domarens assistent visar katten för domaren och du får hålla dig lite avsides. Vanligast är dock att du själv får visa din katt. Skaffa gärna ett litet kort spö eller en fjäder innan, som du kan aktivera katten med när den är på bordet. De brukar säljas på utställning. Dessa kan du sedan använda hemma för att träna katten vid att ”bli bedömd”.

När katten bedöms tittar domaren på typ, huvud, ögon, öron, päls, svans, kondition och allmänt intryck. En kattutställning är en skönhetstävling, inget annat, men uppför sig katten lekfullt och verkar vara med på noterna så kommer det att gå bättre för den än för en sur katt om de i övrigt är likvärdiga. Passa på att fråga domaren de eventuella frågor du kan ha redan vid bedömningen för det är bästa sättet att lära sig mer på. Tyvärr är bedömningssedeln inte alltid så lätt att tyda.

Efter bedömningen skriver domaren ut en bedömningssedel. Rör det sig om ungdjur och juniorer får de endast omdömet EX1 (EX 2, Ex 3… om de har konkurrens), medan katter i klass 10 och uppåt kan få certifikat. Jämna klasser är kastrater, ojämna fertila. Med Devons kan det ofta hända att katten är utan konkurrens om certet, eftersom vi har så många färggrupper. Detta innebär dock inte att katten per automatik får certet utan ett visst antal poäng måste uppnås. Du kommer dock aldrig att få se poängen, de har domaren i huvudet. För att läsa mer om certifikat, poäng, klasser och titlar så hänvisar jag till SVERAKs hemsida.

Finns det tre Devons i samma färggrupp kan en bäst i variant, BIV, utses. Dock går inte kastrater mot fertila i en BIV, men väl mot varandra. I och med att alla färger är tillåtna hos Devons så är det inte så ofta som en BIV utses.

Nominering till panel

När domaren är klar med bedömningen i Kategori 3 – korthår – tar hen ut sina nomineringar till panel. Ett ungdjur, en junior, bästa kastrathona, bästa kastrathane, bästa hane fertil och bästa hona fertil. Vid nomineringen vägs alla korthåriga katter som domaren bedömt under dagen mot varandra. Du kan därför komma att tävla mot bl.a. bengaler, britter och burmor. En katt som blir nominerad, NOM, får oftast en kokard eller något annat för att visa att den är NOM.

Tänk på att det oftast är du själv som visar katten vid nomineringen. En Devon ska visas sittande till skillnad från vissa andra raser som ska dras ut. Håll ihop baktassarna med en hand och trä in fingrarna mellan frambenen och håll under bringan så har du ett bra grepp. Be assistenten om hjälp om du känner dig osäker. Detta grepp kan även med fördel övas på hemma så både du och katten känner er bekväma med det.

Panel

I panelen möter de nominerade katterna andra domares nominerade katter. På en normalstor utställning kanske det rör sig om 3-4 katter/grupp i panel. Panelen är alltid assistentburen, d.v.s. du får inte själv visa din katt. Panelen innebär att alla domare som dömt inom samma kategori, tittar på sin och de andras nominerade katter och jämför dessa med varandra. Därefter röstar domarna på den katt de tycker är bäst och den katt som får flest röster i panelen koras till Best in Show, BIS. Eftersom det ska plockas ut en BIS i ungdjur, junior, kastrathona, kastrathane, fertil hon och fertil hona i alla fyra kategorierna, långhår, semilånghår, korthår och oriental, så kommer panelen att ta tid. En ny kategoriindelning inom FIFe kommer att gälla från 2016. Devon rex som idag tillhör kategori III kommer då att tillhöra IV.

Efter att alla paneler är avgjorda är det dags att packa ihop. Ställer du lördag och söndag kan du lämna allt utom katten till nästa dag. Efter en helgs utställning kommer ni att vara rätt möra, men glöm inte att tvätta burklädseln eller utställningsburen, om du har en egen, när du kommer hem.

Det är alltid förvirrande med kattutställning i början. Men våga fråga dina burgrannar om du har några funderingar. Vi har alla varit nybörjare en gång och hjälper gärna till.

Lycka till och minns att din katt alltid kommer att vara vackrast – oavsett vad någon annan säger!

Av: Charlott Stenberg, som själv har fyra Devon rex: en som är Premier, en som är Champion, en som är International Champion och en som är Grand International Champion (med två cert kvar till den högsta titel Supreme Champion).

Annons:
[Emma--]
2013-11-05 17:10
#1

Tack för en bra artikel 🙂

Bru-Zar-Nas
2013-11-06 08:49
#2

👍

hajcharlott
2013-11-06 11:03
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#3

Här kommer en bild på Filur i bur!

Bru-Zar-Nas
2013-11-06 11:41
#4

det rimmade 😃

Upp till toppen
Annons: