Övrigt

Devon rex

2009-07-16 11:17 #0 av: Kattjazz

Vad är då en Devon rex?

Devon rex är en väldigt social katt som mer än gärna sitter på din axel och spanar. Den är en problemlösare, intelligent, lekfull och mycket påhittig.

Allt detta gör att Devon rexen behöver mycket stimulans och sällskap av sin familj och gärna av en annan katt.

En Devons päls består nästan bara av underull men det kan finnas rester av det yttersta pälslagret, täck- eller stickelhåren på vissa individer. Morrhåren är lockiga liksom pälsen som är lockig eller vågig. Katten hårar men obetydligt. Alla pälsfärger är godkända hos Devon rex och rasen förekommer i de flesta färgvarianter.

Det är en meddellång, slank men muskulös katt med en bred bröstkorg och lång svans. Tassarna är små och ovala och benen slanka. Huvudet är kort, kilformat men förhållandevis brett. Kindbenen är framträdande, nosen kort och hakan kraftig. Ansiktets profil har en markerad pannavsats, så kallat stop. En Devon har stora, ovala, något snedställda ögon. Öronen är mycket stora och har bred bas, de är lågt ansatta och bör bäras något utåtvinklade.

Den första Devon rexen att födas var "Kirlee", som föddes hos Beryl Cox i Devon shire, England. Modern var en släthårig, sköldpadd-vit strövkatt, som Beryl hade tagit hand om. Fadern var troligtvis en krullhårig, svart katt som höll till i en nedlagd gruva.

Man hoppades senare på denna nya "ras" skulle kunna användas för att vidga avelsbasen för cornish rex trots att typen var annan. Även om avkommorna blev rakhåriga när man samavlade fortsatte samavlandet ett tag till 1968. Då "splittrades" raserna till devon rex och cornish rex. Den första Devon rexen godkändes i FIFe då 1968 och samma år registrerades den första inom SVERAK.

 

Källor: SVERAK och Rexringen

 

//Katarina

foto Josefine Ekroos

Anmäl
2009-12-06 22:27 #1 av: YingSV

devon rex är tydligen fotografernas val. Bifogar en bild på Boris, 11 år, som är min dotter fotografens katt på tillfälligt besök hos "mormor". Han är intresserad av allt som rör sig och en riktig linslus. Jag skulla alltså ta en bild på en nyss färdigställd väska och där satt han. Han härjar vilt med mina egna katter och har förmånen att sova under täcket hos mig. Jätteskönt på vintern - mindre kul på sommaren ;-)

Anki

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.