Allmänt kattprat

Förbereda för ny katt

2014-01-05 14:01 #0 av: Leffe

Ska du bli med katt? Grattis! Det finns massor att tänka på innan man fått hem katten, vissa saker mer självklara än andra. Här kan du läsa kortfattat om vad du behöver till din nya kompis.


 • Klösmöjligheter
  Katter behöver klösa, om du inte tillgodoser något av dessa behov så kommer du i många fall ha det jobbigt med din katt. 
  Ge katten en klöspåle eller ännu hellre ett klösträd. Dessa finns i olika utföranden och storlekar, och behöver inte kosta skjortan om man priskollar på internet. Om du placerar ut dessa klösvänliga möbler eller gör egna så kommer inte din katt klösa på andra saker (ex. soffan eller sängkanten) ifall den är nöjd med klösmöjligheterna. 

 • Aktivering
  Alla katter behöver aktiveras, även de som är lite äldre. Man får anpassa aktiveringen efter katten. Det är önskvärt att du som ägare står för den mesta aktiveringen, då det stärker bandet mellan dig och katten (ex. leka med fjädervippor, laserpennor m.m.), men det måste också finnas möjligheter för katten att aktivera sig själv. Detta kan innebära att leksaker måste finnas, eller olika sorters aktivitetsspel (som man t.ex. kan lägga godis i) eller klättringsmöjligheter (här passar ju ett större klösträd in bra). 

 • Mat och vattenskålar
  Din katt skall ha fri tillgång till vatten, och gärna mat också (om inte det finns bra skäl till varför maten inte skulle stå framme). Katten är ett djur som äter ofta, upp till 16 ggr om dygnet (!), och äter därför i mindre portioner åt gången. 
  I valet av skål kan man välja mellan en hel uppsjö olika varianter och sorter, det är någonting man får testa sig fram för vad både katten och du gillar. Vanliga skålar som man har i skåpet duger såklart utmärkt till katten, men det finns också katter med speciella behov. 
  Vissa katter gillar inte ex. när morrhåren rör i kanten av matskålen, därför kan det vara bra att skaffa en skål med låg kant för att katten skall trivas. 
  Vattenskålen bör vara ganska stor, och stadig så att den inte går att välta omkull. Alltså hellre bred än djup. 
  Om man har en katt som inte gillar att dricka vatten kan en vattenfontän vara ett bra köp. I en vattenfontän rinner vattnet hela tiden och står aldrig still, och de har filter som rensar bort damm och smuts som kan ha hamnat i vattnet. Vissa katter föredrar rinnande vatten före stillastående, dessa brukar hundar också tycka om. 

 • Kattlåda
  Det finns väldigt många varianter av kattlådor, men det man framförallt ska tänka på är att lådan ska vara rymlig. Den får gärna ha en huv, då många katter gillar att få vara ifred när de går på lådan. Alla gillar dock inte att använda svängluckan på lådan, och därför kan det vara bra om den går att ta bort. 
  Rensa gärna lådan ca 1 gång om dagen eller 1 gång varannan dag, beroende på hur många katter du har.

  Tänk också på vilken sand du köper till katten, och hur man skall slänga den. Om man köper klumpbildande sand blir det liknande cement - det skall man aldrig spola ned i toaletten. 
  Där får man också prova sig fram till vad man tycker är bäst, detta är några exempel på vad som finns:
   - PeeWee-lådan har träpellets i botten ( = kan vara ekonomiskt beroende på vilka pellets man köper)
   - Klumpbildande sand (= hårda klumpar, lätta att ta bort)
   - Kristallsand ( = behöver bara plocka bort bajs, eftersom kisset absorberas av kristallerna)
  Alla dessa har sina fördelar och nackdelar, en del luktar mer, andra är klumpiga att bära hem och vissa innebär att det är mer tvätt av själva lådan oftare än med den andra sanden. 

 • Sova
  Katter behöver ställen att sova på, och få vara ifred. Finns det sådana ställen hos dig? Det är lätt att ordna! Det är bara att lägga mjuka saker i ostörda hörnor osv. 

 • Kontrollerad utevistelse
  De flesta uppfödare vill inte att katterna får gå lösa ute i det fria. Det betyder dock inte att ni inte kan vara ute tillsammans! Träna din katt att gå i sele, då kan man ha härliga utflykter med sin katt! 
  Du kan också näta in din balkong eller bygga en innätad uteplats för dina älsklingar! Det brukar katterna uppskatta väldigt mycket, att gå och känna på den friska luften och så vidare.

Denna artikel kommer ursprungligen från Britter iFokus, och är skriven av Kavring.


Anmäl
2014-01-07 15:58 #1 av: Catwoman

Mycket att tänka på.

Var positiv -må bra

Bandy iFokus

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.